In de normale omgang met mensen gelden er over het algemeen bepaalde omgangscodes. Zo sla je je baas niet (te vaak) zonder reden op zijn bek, en ga je je partner niet uitgebreid verwennen tijdens de paasdienst in de locale kerk.

Internet is wat dat betreft net de werkelijke maatschappij. Het kent vele verschillende plekken om te verblijven, elk met zijn eigen omgangsvormen. Zo mag/mocht je op geenstijl.nl iemand met het grootste gemak deaudt wensen, en word je op Paltalk, bij zwaar-gristelijke praatgroepen al ge-red-dot (virtueel eruitgegooid of geband) bij de eerste de beste iets minder volgzame vraag...

Grenswetenschap.nl heeft zich in de afgelopen tijd ook zijn eigen niche gevormd op het wereldwijd afgeluisterde web. Ook wij merken dat zich een eigen “cultuurtje" begint te vormen, en zo willen we het ook.

Laat het vooral niet uigroeien tot sekte-achtige vormen. Helaas hebben we ook regelmatig te maken met gasten die het niet zo nauw nemen met de mores en sores van een site, en denken dat het een “open” medium is, waar alles kan en mag. Nu is het simpel om als redactie zo’n bericht te verwijderen, of nog radicaler, de bezoeker te bannen. Wij staan echter als site voor een paar basale vrijheden van de mens, zoals de vrijheid van het woord, dus hamers en bijlen zijn middelen die we slechts in uiterste gevallen willen hanteren.

We willen de discussies op Grenswetenschap voor iedereen, voor zover mogelijk, prettig houden. Vandaar dat we enkele richtlijnen opgesteld voor het reageren op blogs op deze site. Zie ze ook als richtlijnen. Zo strak in de leer zullen we in de praktijk niet altijd zijn, maar het geeft ons wel de mogelijkheid om écht irritante reacties of reageerders te weren, zonder dat er meteen hele discussies ontstaan over het waarom van een eventuele ban. Want deze discussies gaan al snel gepaard met verwijzingen naar activiteiten van enkele van de grootste dictators in de moderne tijd. De eigenaren Jurgen Deleye, Frank Barkel en Bart Mertens hebben geen indicatief snorretje.

De richtlijnen zijn duidelijk, en zeg niet dat je het niet wist… Die smoes hebben “we” in het verleden vaak genoeg gehoord.

De GW-Geboden:
 1. Respecteer de andere bezoekers op deze site, en respecteer hun mening, hoe afwijkend die ook is van de jouwe. We leven nu eenmaal met zo’n 6 miljard verschillende meningen op deze aarde. Mocht je denken dat het uiten van je eigen mening belangrijker is dan het tonen van respect voor een ander, zoek dan een andere plek op het internet.
  Onder respect voor andere bezoekers verstaan we ook dat je andermans (nick-)naam NIET zult misbruiken!
  Vrijheid van meningsuiting eindigt daar waar het respect voor anderen verdwijnt.
 2. Gooien met ernstige ziektes of doodsverwensingen wordt niet getolereerd.
  Het gooien met plaatjes die totáál off-topic zijn (smakeloos bloot of anderszins (té) aanstootgevend) wordt ook niet gewaardeerd.
 3. Houd je reacties on-topic. Voor off-topic-reacties hebben wij wekelijks een Zeepkist-blog.
  Natuurlijk houden wij van een in de buurt van de gordel geplaatste kwinkslag hier en daar, maar wees er zeker van dat je boodschap dan ook als zodanig overkomt.
 4. Wij zijn erg gecharmeerd van onderbouwde reacties. Meningen spuien is zó makkelijk, maar levert zo weinig op.
 5. Probeer welles-nietes-discussies te vermijden. Ze leveren meestal maar weinig nieuwe informatie op, zijn vervelend voor andere bezoekers, en geven alleen maar blijk van je eigen gebrek aan inlevingsvermogen in een ander. Bedenk: "C'est le ton qui fait la musique." Het gaat niet alleen om wat je schrijft, maar ook om hoe je het schrijft.
  Zoek liever naar nieuwe inzichten of overeenkomsten. (Menings-)verschillen zijn er al voldoende.
 6. Wees zuinig met knippen en plakken.
 7. Vermeld liever de bron-link en vertel met eigen woorden waarom je die link post. Of knip en plak een paar citaten uit die internetpagina. Geen lappen tekst alstublieft! Voor wie meer wil lezen heb je de links, en lange teksten maken het inladen van een blog stukken trager. Voor mensen met langzame internetaansluitingen kan dit heel vervelend zijn. Voor mensen die van praktisch houden ook.
 8. Natuurlijk geldt dat de direxie zich het recht voorbehoudt om in gevallen waarin dit “reglement” niet voorziet naar eigen wijsheid te beslissen.

Zo staat het geschreven, zo staat het gedrukt. Alles op eigen verantwoordelijkheid, want u bent volwassen en het gevolg van miljoenen jaren evolutie, naar dat het schijnt. Tenzij u een vinger uit de wolken wilt zien neerdalen vragen wij u om onze normen en waarden, voor zover mogelijk te omschrijven, in acht te nemen.

Clark Kendt: We raden je aan deze vraag te stellen in een Secret-gerelateerd blog. Het heeft weinig met de 7 geboden te maken.
(bericht gewijzigd op 8-11-2007 17:43:40)
Op 08-11-2007 17:43:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: Je hoeft geen account te maken en je zit op de goede site, maar je stelt je vraag in een blog over de 7 geboden van onze site. Als je reageert onder dit blog: http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=188 dan zul je misschien gerichter antwoord krijgen. Daarvoor kun je een account aanmaken, maar dat hoeft niet.
(bericht gewijzigd op 8-11-2007 18:15:28)
Op 08-11-2007 18:15:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
jannetje schuiteman:

hitler is egt een bolletje pretvet hij is niet goed wijs en spoort nie!!!
ik snap niet waarom die het zo funnig vindt om mensen te vermoorden!!!!
dan heb je egt een steekje loshangen!!!! eerst doet hij aardig en leuk daarna voert die zak oorlog!!!!!!
de groeten....!!!!!

Verkeerde topique?

:S
Op 28-11-2007 13:32:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NewDayNL: Betreft: verzoek om een forum en bijval hiervoor

Hallo Redaxtie et all,

Wat Hitler met de 7 Geboden der Grenswetenschap(.nl) heeft te maken, daar kunnen we denk ik een eigen draad voor opzetten . Hier ging het meer over de do's & dont's geloof ik. Over de site.

Ik zou hier veel vaker komen als ik zelf ook wat kon starten in plaats van alleen maar reageren. Een (duidelijk aanwezig?) forum dus. Misschien zitten er nog wel meer pioniers onder de meelezende kenniszoekers die hun verhaal willen doen/starten. "Mooie televisie" zou Bert van der Veer zeggen als het tv betrof.
Aan hen: jullie worden natuurlijk van harte uitgenodigd om dit verzoek te ondersteunen.

Als evolutie de kracht van je verhaal is, zoals bij mij, wil je de beste competitie. Maar ook: de grootste (gemene deler-) 'aanhang'; als je tenminste werkelijk onze verdere ontwikkeling ten goede wil laten verlopen.
Mijn verhaal: mensen zijn in basis 'goed'; in elk geval niet kwaadaardig. Als je je de evolutie van dát aspect vanaf het verleden tot (ver) over het nu nou eens inbeeldt...

Ik start graag een draadje op zo'n forum om 'de toekomst' te beschrijven *kuch* en kijk nu al uit naar de reacties daarop. Maar vooral naar de andere visies, daar ben ik ook heel nieuwsgierig naar.

Oh ja, en wat ik ook nog mis hier, is de actualiteit van de bijna dood-ervaringen. http://www.uitgeverijtenhave.nl/vanlommel/ Maar goed, daar had ik ook wat over gezegd in zo'n forum als de rest te lang naar m'n zin stil is gebleven. Met andere woorden: met een semi-open forum ben je als site met een gedreven community altijd actueel. Je moet het wel monitoren ja.

Tot zover mijn vrijdagnamiddagpreek, welverdiend na een doodsaaielijke week.
*grote grijnz*

Richard, van NewDay.nl
Het was altijd groter dan we dachten dat het was
Op 15-02-2008 18:42:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mokum95: goed verhaal....
Op 23-09-2008 21:09:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros: Heheheh
De 7 GW geboden zijn eigenlijk met acht................
O grenswetenschap,..........Gij onuitputtelijke bron van mysteries en twijfel, Gij.......
(bericht gewijzigd op 27-10-2008 1:05:55)
niets is iets, niet?
Op 27-10-2008 1:04:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bud: --knip--
Nvdr: Weekban. Even opgerot met jou. Ga maar een ander lopen beledigen en een ander met je offtopic rijmelarij vervelen. Of spuug je altijd in het huis waar je te gast bent?
I Am ! The kingkey light! Blowing the Winti right!
Op 24-07-2010 18:58:58 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Zou iedereen de Geboden gelezen hebben?
Ik betwijfel het...
Cannot kill the Battery!!!
Op 06-08-2010 9:08:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja: @newday je zou natuurlijk ook een blog kunnen opstarten waar je alles kwijt kunt. je krijgt dan vanzelluf respons.

mars, ik heb ze wel gelezen, was toch wel nieuwsgierig.
(bericht gewijzigd op 6-8-2010 16:14:37)
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 06-08-2010 16:13:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: @ welja

Ik bedoelde het niet richting jou, maar dat was denk ik wel duidelijk.
Jij laat tenminste wèl iedereen in zijn/haar waarde en dat kan niet van iedereen hier gezegd worden.
Cannot kill the Battery!!!
Op 06-08-2010 17:05:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja:
Marsepars:

@ welja

Ik bedoelde het niet richting jou, maar dat was denk ik wel duidelijk.
Jij laat tenminste wèl iedereen in zijn/haar waarde en dat kan niet van iedereen hier gezegd worden.

Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 06-08-2010 20:21:14 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden