Over de hele wereld kan men bekende vulkanen vinden. Zelfs Europa telt verschillende - al dan niet actieve - vulkanen. Maar eigenaardig genoeg moeten we zelf niet ver gaan zoeken naar oude vulkanen, of beter gezegd een gebied van vulkanische activiteit. In de Vulkaan Eifel waren er echter weinig lava-erupties, maar gasexplosies van vulkanische herkomst. De gevolgen van deze zware explosies kan men nog altijd zien: de 'Maare', of meren. Maar er zijn ook nog vulkanische grotten, lavastromen, geisers en nog veel meer andere verrassingen te ontdekken.

Deel 2: Vulkaansteengroeve en vulkaan in Kalem

Kalem

De steengroeve van vulkanisch gesteente in Birresborn mag zich de grootste van de Eifel noemen. De oude vulkaan Kalem zorgde hier voor een lavastroom van meer dan één kilometer breed, circa 40 meter dik en 3 kilometer lang. Het vulkanische gesteente in de groeve werd gewonnen voor verschillende toepassingen, in de eerste plaats vooral voor het aanleggen van tuinen en in de lokale bouwnijverheid.

Kalem

De basaniet-lavastromen die de Kalem vulkaan geproduceerd heeft bevatten grote hoeveelheden augiet-kristallen en als nevengesteentefragmenten is onder meer zandsteen uit het Devoon aanwezig, die veelal tot een groenig glas is gesmolten. De groeve is ook bekend om zijn calciet-kristallen. Met het vulkanisch gesteente van de lavastroom van de vulkaan Kalem worden ook moderne toepassingen gemaakt. Barotex bijvoorbeeld is een hoogtechnologisch en duurzaam materiaal (fiber) dat een laag soortelijk gewicht heeft en zeer sterk is. Barotex, onder exclusieve licentie gemaakt door Barotex Technology Corporation, wordt andere gebruikt in vliegtuigen, de wapenindustrie, de sportbranche en de nieuwste innovaties van de 21ste eeuw.

Vulkaan%20Kalem

De vulkaan Kalem is een van de oudste en grootste vulkanen van de Eifel, maar is zo dood als een pier. De laatste uitbarsting dateert van circa 600.000 jaar geleden en er is geen enkel teken dat hij ooit nog zal uitbarsten. Waar ooit de rand van de vulkaan geweest is vindt men een ander bizar vulkaangesteente: de slakkenkegel van de vulkaan. Dit is de rand waar de lava uit de vulkaan liep en zich vermengde met de as van de uitbarsting.

Vulkaan%20Kalem

Dat de vulkaan Kalem misschien nooit meer zal uitbarsten is geen reden om aan te nemen dat dit voor de ganse Vulkaan Eifel geldig is. De laatste uitbarstingen vonden wel zo'n 10.000 jaar geleden plaats, maar onderzoek wees uit dat het gebied nog steeds geologisch actief is. Het hele Eifelgebied stijgt tussen de 1 tot 2 millimeter per jaar. Het is aangetoond dat er ook in het verleden inactieve fases van 10.000 tot 20.000 jaar zijn voorgekomen. Dit zou kunnen betekenen dat ook in de toekomst nog uitbarstingen mogelijk zijn.
DeSchaduw: Het zal altijd afhangen van de geologische activiteit elders.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 14-05-2014 10:07:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Toch wel een bijzondere gedachte, vulkanen zó dicht bij je eigen huis...

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 14-05-2014 17:43:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kpc: @paps, zoek eens op zuidwalvulkaan, Een nederlandse vulkaan bij Vlieland
Op 14-05-2014 19:46:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: Onder de hele aardkorst borrelt de magma, het is maar net waar een zwakke plek in die aardkorst ontstaat om naar buiten te breken en een vulkaan te creëren. Waar de aardkorst geen ruimte geeft maar de druk eronder te hoog oploopt, bouwt een supervulkaan zich op. Als die eenmaal losgaat hoef je Apeldoorn niet meer te bellen.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 14-05-2014 20:54:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4: Lekker ruig gebied daar, mooie foto's. Zou je daar ook met een 4wd mogen rondrijden. Ik ben nog nooit in een vulkaan geweest.

It's all a figment of imagination!
Op 14-05-2014 23:46:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Schitterende streek daar
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 15-05-2014 15:26:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Deze GW'er is abonnee
Pistolee:
Chris de Boden:
Schitterende streek daar


Tienduizenden jaren geleden nog schitterender.
Listen very carefully, I shall say this only once
Op 15-05-2014 15:55:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
jantjeuitnl:
kpc:
@paps, zoek eens op zuidwalvulkaan, Een nederlandse vulkaan bij Vlieland

'We' hebben ook nog twee vulkanen op Saba en St. Eustatius.
Op 17-05-2014 1:28:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden