Over de hele wereld kan men bekende vulkanen vinden. Zelfs Europa telt verschillende - al dan niet actieve - vulkanen. Maar eigenaardig genoeg moeten we zelf niet ver gaan zoeken naar oude vulkanen, of beter gezegd: een gebied van vulkanische activiteit. In de Vulkaan Eifel waren er echter weinig lava-erupties. Het waren meer gasexplosies van vulkanische herkomst. De gevolgen van deze zware explosies kan men nog altijd zien: de 'Maare', of meren. Maar er zijn ook nog vulkanische grotten, lavastromen, geisers en nog veel meer andere verrassingen te ontdekken.


Deel 3: Gerolstein

Gerolstein

Het neveneffect van de gasexplosies in de Vulkaan Eifel is het ontstaan van koolzuurbronnen. En meteen zou er nu een lampje moeten aanflitsen als we het stadje Gerolstein er bij halen. Juist, er bestaat bronwater met dezelfde naam en het is ook niet verwonderlijk dat het in Gerolstein gebotteld wordt. Naast Gerolstein zijn er zelfs nog 4 andere (minder bekende) bronnen. De omgeving van Gerolstein is bovendien een openluchtspeelplein voor geologen. Er is de vulkanische krater 'Paupenkaul' te ontdekken en de verschillende rotsformaties hebben elk hun eigen verhaal in de geschiedenis.

Gerolstein

Ook de Romeinen zagen hun kans schoon in Gerolstein. Door de aanwezigheid van koolzuurbronnen besloten ze hier in het jaar des Heren 124 een nederzetting met tempelcomplex neer te poten. Zo bouwde Marcus Victorius Pollentius hier een tempel ter ere van de godin Caiva, een Keltisch-Romeinse moedergodin. 

In de door hen veroverde gebieden legden de Romeinen hun eigen godsdienst niet op aan de lokale bevolking. Het gevolg was meestal een vermenging van de Romeinse met de plaatselijke godsdienst. Een Romein kon het zich dus permitteren om een tempel te bouwen voor een godin van Keltische oorsprong. De Franken hebben echter in de 6de eeuw de tempel verwoest. De bewijzen van een Romeinse nederzetting beperken zich vandaag de dag tot de ruïnes van een Romeinse villa en wat artefacten in het plaatselijke museum.

Buchenloch-Höhle

De Buchenloch grot (die men gedeeltelijk via een natuurlijke trap van boomwortels kan bereiken) heeft niets met vulkanisme te maken. De grot is ontstaan door het oplossen van kalksteen door het insijpelen van regenwater. De Buchenloch grot zou door de Neanderthalers tijdens de ijstijden gebruikt zijn als schuilplaats voor mensen en dieren (beren in dit geval). De grot kan bezocht worden, maar zonder zaklamp is dat onbegonnen werk.

Buchenloch-Hohle

De Buchenloch-Höhle is vernoemd naar de typische vegetatie van het gebied: Buche, de Duitse naam voor beuken. De Buchenloch Höhle is een kleine grot waarvan alleen de toegang indrukwekkende oogt. De ingang bevindt zich op een hoogte van een paar meter, is ongeveer 30 meter lang en heeft een gemiddelde breedte van 4 meter. De portiek is gemakkelijk te bereiken door een houten trap.

Buchenloch-Hohle

Het interieur van de grot is voor de meeste mensen - en zeker voor speleologen - een zware ontgoocheling: nergens zijn er stalactieten of stalagmieten te ontdekken. Bovendien is echte kalksteenafzetting slechts op het einde van de grot duidelijk merkbaar, daar heeft zich op de bodem een kleine 'kalkrivier gevormd. Bovendien heb ik mijn twijfels over de lengte van de grot, ik heb zo'n klein vermoeden dat de lengte van de grot met een rekker gemeten is.

Buchenloch-Hohle

Paupelkaul

De Paupenkaul krater bevindt zich in een gebied dat tot 30.000 jaar geleden vulkanisch actief was. Er waren verschillende uitbarstingen op verschillende plaatsen (waaronder Gerolstein) met kraters tot 80 meter doorsnede en 20 meter diep. Door de zeer vruchtbare grond heeft het gebied rond de Paupelkaul lang dienst gedaan als landbouwgrond, maar tegenwoordig is het een beschermd natuurgebied. Dat er geen water in de Paupenkaul staat komt door de poreuze ondergrond die waterdoorlatend is.

Paupenkaul

De Paupenkaul zou eigenlijk een berg of een heuvel moeten zijn, maar wat gebeurde er? Gloeiend hete magma stijgt van een diepte van circa 70 kilometer naar boven. Onder de oppervlakte wordt de druk opgebouwd en ontstaat stilaan een heuvel. Maar in plaats van een uitbarsting die een kegelvorm zou moeten achterlaten stolt de lavastroom onder de oppervlakte en moet de magma op zoek naar en zwakkere plek in de aardbodem. Die wordt zo'n 300 meter verderop gevonden en als gevolg daarvan stort de opgezwollen heuvel van de Paupenkaul in om een kuil achter te laten.

Paupenkaul

Gerosteiner Wasser

De Gerolsteiner Brunnen GmbH & Co KG is een fabrikant en distributeur van gebotteld water. Met ongeveer 740 medewerkers en een omzet van 224,1 miljoen euro (2013) behoort het bedrijf tot één van de grootste in de regio van Trier. Gerolsteiner Brunnen is de grootste exporteur van mineraalwater in Duitsland en wereldmarktleider (verkoop in 30 landen wereldwijd) in koolzuurhoudend mineraalwater.

Gerolsteiner%20Wasser

Het verhaal van het Gerosteiner Wasser begon op 1 januari 1888 toen Wilhelm Castendyck het bedrijf Gerolsteiner GmbH in Gerolstein oprichtte en begon met het bottelen van mineraalwater in stenen flessen. Het logo, een achthoekige rode ster en de leeuw van het wapen van Gerolstein, werd in 1889 geregistreerd. Door luchtaanvallen met Kerstmis 1944 werd de Gerolsteiner fabriek volledig met de Duitse grond gelijk gemaakt. Tot 1946 werden de gebouwen en de voorzieningen herbouwd en in 1948 konden de eerste flessen opnieuw gevuld worden. En zolang het regent zal er Gerolsteiner Wasser zijn.


hugo: Vandaag regent het niet.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 16-05-2014 8:16:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
hugo:
Vandaag regent het niet.

Maar het buitje van gisteren wordt gebotteld.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 16-05-2014 10:42:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4: Mooi blog! En weer een nieuw woord geleerd.

It's all a figment of imagination!
Op 16-05-2014 13:17:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
chriske: toffe streek.... eifel maar dapper verder Thomas
Change the being by being the change
Op 17-05-2014 12:28:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden