Over de hele wereld kan men bekende vulkanen vinden. Zelfs Europa telt verschillende - al dan niet actieve - vulkanen. Maar eigenaardig genoeg moeten we zelf niet ver gaan zoeken naar oude vulkanen, of beter gezegd een gebied van vulkanische activiteit. In de Vulkaan Eifel waren er echter weinig lava-erupties, maar gasexplosies van vulkanische herkomst. De gevolgen van deze zware explosies kan men nog altijd zien: de 'Maare', of meren. Maar er zijn ook nog vulkanische grotten, lavastromen, geisers en nog veel meer andere verrassingen te ontdekken.

Deel 7: Geiser in Andernach

Geiser%20in%20Andernach

Het Geiser Belevingscentrum, en daarmee ook de drieledige geiserattractie in zijn geheel, opende op 30 mei 2009 zijn poorten in Andernach. Met een ontdekkingstour komt men aan de hand van interactieve tentoonstellingsobjecten, experimenteerstations en media-installaties, alles te weten over het natuurfenomeen van de Andernach koudwatergeiser.

Geiser%20in%20Andernach

Na het bezoek aan het Geiser Belevingscentrum vaart u met de boot vanaf de Rijnoever naar het natuurreservaat 'Namedyer Werth', waar de geiser zich bevindt. Men kan eventjes genieten van een boottocht op de Rijn, toch een van de beroemdste Duitse rivieren. Eventjes, want de boottocht duurt maar 15 minuten.

Geiser%20in%20Andernach

Op het schiereiland 'Namedyer Werth', een beschermd natuurpark, kan men de uitbarsting van de hoogste koudwatergeiser ter wereld meebeleven. Men hoort de geiser tijdens de uitbarsting sissen en gorgelen, waarbij de waterfontein van de geiser een hoogte van maar liefst 60 meter bereikt. Indrukwekkend! De waterfontein van de koudwatergeiser van Andernach ontstaat niet zoals bij warmwatergeisers door het samenspel van warmte en druk, maar door een onderaardse koolstofdioxidebron die in vulkanische gebieden, zoals in de Vulkaan Eifel, voorkomen. 

Geiser%20in%20Andernach

De uitbarstingen van de geiser van Andernach doen zich op natuurlijke wijze met tussenpozen van circa 2 uur voor, maar worden ook technisch gecontroleerd. In het verleden nam de geiser namelijk soms een bokkensprong waardoor het 3 uur duurde tussen 2 uitbarstingen. De toeristische organisatie kon daar niet echt mee lachen, want dat betekende dat ze hun hele programma van afvaarten moesten veranderen. Om dat te vermijden wordt de waterstroom van de geiser 's avonds afgesloten en 's morgens om 10:00 uur weer opengedraaid zodat men iedere dag vrij zeker is van uitbarstingen rond 12:00, 14:00, 16:00 en 18:00 uur.

Door het verloop van boringen voor het openleggen van de koolstofdioxide uitstoot, ontstond in 1903 de eerste geiser met de naam Namedyer Sprudel. Nadat de boringen op een diepte van 343 meter terecht kwamen, kwam de uitbarsting van de geiser tot stand. In de beginjaren werd met de Namedyer Sprudel koolzuur gewonnen, later kwam het ook voor het toerisme in trek.

Door de uitbouw van de Bundesstraat werd het boorgat in 1957 weer afgesloten. Toen het Namedyer Werth in 1990 in het bezit kwam van de stad Andernach, werd er voor het eerst overleg gepleegd om de bron te reactiveren. Problematisch was daarbij dat de Namedyer Werth intussen niet meer tot natuurreservaat behoorde. 

In 2001 werd uiteindelijk een nieuwe boring op de Namedyer Werth gemaakt waardoor de huidige geiser van Andernach ontstond. De eerste uitbarsting bereikte al een hoogte van 40 meter. Daarna werd het boorgat echter weer gesloten. De ideeën voor een toeristische exploitatie stonden tegenover de voorschriften van het natuurbehoud. Er volgde een rechtszaak die jarenlang duurde. Na een onderhandse schikking springt de geiser van Andernach sinds juli 2006 weer met regelmatige tussenpozen in het kader van de 'geiserzomer'.

psixty4: Dat is nep, een door mensen gecreëerd en gecontroleerd natuurfenomeen. Kan je net zo goed naar het fontein op het Hofplein gaan kijken, die kunnen ze ook aan en uit zetten.

It's all a figment of imagination!
Op 25-05-2014 9:17:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4: Dat die geiser van Andernach op vaste tijdstippen spuit is dan wel weer handig om te weten. Dan kan je vlak voor dat 'ie gaat beginnen een heel pak (biologisch afbreekbaar) waspoeder erin kiepen. Zal dat schuimen of niet, bellen blazen in het kwadraat.

It's all a figment of imagination!
Op 25-05-2014 9:32:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Werkt dus net als de geiser thuis...
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 25-05-2014 10:37:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden