Steeds vaker horen we in het nieuws over exoplaneten. Dat zijn planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden en die rond een ster cirkelen. Nu is het zo dat men slechts de sterren zelf kan zien, dus hoe vindt men eigenlijk exoplaneten?

Het antwoord op die vraag is eenvoudiger dan het vinden van de veraf gelegen planeten zelf. Aangezien met een exoplaneet niet met het blote oog, noch met een telescoop, kan zien moet men het doen met het centraal orgaan van het zonnestelsel in kwestie: de ster.

Exoplaneet
Exoplaneet

Iedere planeet oefent een bepaalde kracht uit op de centrale ster. Voor onze Aarde, een kleine erwt in de dop, geldt hetzelfde; al zal een dergelijke kleine invloed zowat niet meetbaar zijn. Zelfs met de huidige hoogtechnologische middelen zijn exoplaneten loeiers van hemellichamen die een aanzienlijke invloed uitoefenen op de ster.

Planeten stralen, in tegenstelling tot een ster, geen licht uit. Dat betekent dat we ze niet direct kunnen waarnemen. Natuurlijk weerkaatsen ze, net zoals onze maan, het licht afkomstig van een zon. Wanneer we het hebben over een planeet die vele lichtjaren van ons verwijderd is kunnen we spreken van een verwaarloosbaar gegeven. Totdat we nóg betere telescopen hebben zijn we dus aangewezen op andere middelen om planeten te vinden die mogelijk leven herbergen.

Er zijn drie methodes om een exoplaneet te vinden, allen zijn gebaseerd op het meten van de invloed op de centrale ster. De eerste methode is een wijziging in de draaiing van een ster te meten. Die wordt veroorzaakt door de sterke zwaartekrachtsaantrekking tussen de ster en de exoplaneet.

Exoplaneet bedekt diens zonDe tweede methode is gebaseerd op het bedekken van een deel van de ster door de planeet. Als de exoplaneet voor de ster komt, dan kan men de baan en snelheid van de planeet berekenen op basis van de verandering van lichtintensiteit.

Bij de derde methode maakt men gebruik van een zwaartekrachtlens. Die wordt veroorzaakt door een ster met een planeet, die voor een achterliggende ster schuift. De zwaartekracht van het stelsel buigt het licht van de ster op de achtergrond af en veroorzaakt kortstondig een soort uitstulpsel.

Jupiter - de gasreus
( Jupiter - de makkelijk te vinden gasreus )

Kleine planeten zoals onze Aarde vindt men met deze methode niet zo snel. Er zijn dus andere methodes nodig willen we bewoonbare planeten vinden. De kans op leven op een gasreus, zoals bijvoorbeeld Jupiter, is aanzienlijk kleiner dan die op een kleinere planeet zoals die van ons.

Update 25-04-2007: Men heeft een nieuwe exoplaneet gevonden die 5 keer zo groot is als de Aarde. Door de temperatuur, vermoedelijk tussen de 0 en 40 graden Celsius, verwacht men ook water op de planeet. U weet het: waar water is, is mogelijk ook leven.

Update 26-04-2007: Interessant filmpje van de Vlaamse Televisie Maatschappij toegevoegd.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden