Een gemeenschappelijk archeologisch project in het oosten van Engeland stuitte op een middeleeuws mysterie waar zich al eerder veel geschiedkundigen en archeologen de tanden op stuk beten. Bij het onderzoek van een landelijke kerk in het graafschap Norfolk ontdekten de archeologen een intrigerend stukje gegraveerde tekst in een van de pijlers. De mysterieuze inscriptie (All Saints church van Litcham) werd geacht het werk te zijn van pelgrims die op doorreis waren naar het belangrijke heiligdom van Walsingham (North Norfolk). Onderzoek met de nieuwste technologieën bracht aan het licht dat de inscriptie van een andere mysterieuze aard is. 

All%20Saints%20Church%20van%20Litcham

All Saints Church van Litcham

De eerste onderzoeken in de kerk bewezen al snel dat het Litcham Cryptogram niet de enige mysterieuze tekstgravure was. In een paar dagen werden nog circa 50 gelijkaardige inscripties in de stenen pijlers van de kerk ontdekt. Bijna iedere pijler droeg een inscriptie en volgens Matthew Championde, leider van het archeologische project, zijn er ooit nog veel meer inscripties geweest. Toch bleef het Litcham Cryptogram alle aandacht van het team opeisen.

Het Litcham Cryptogram is veel dieper in de stenen pijler gegraveerd dan de meeste andere graffiti in de kerk. Dit gegeven heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat het cryptogram door veel mensen opgemerkt werd. Meer dan waarschijnlijk, want in het verleden werd het Litcham Cryptogram beschermd achter een plaat plexiglas. Dat was trouwens ook een ingreep om het Litcham Cryptogram te beschermen tegen aanpassingen of toevoegingen van hedendaagse graffiti krassers.

Het Litcham Cryptogram is geschreven in een fijne middeleeuwse 'black-letter'-stijl en bestond origineel uit twee onder elkaar geplaatste regels tekst. De traditionele verklaring zegt dat de bovenste regel - wat rest zijn wat kleine letters - staat voor "Save (my soul) Jesus, Mary and Joseph" en de onderste regel voor een naam: Wyke Bamburgh. Maar het nauwkeuriger onderzoek met de allernieuwste technologieën (speciale digitale fotografie) ontkrachtte niet alleen het traditionele verhaal, maar zorgde ook voor nieuw gepuzzel.

Het%20Litcham%20Cryptogram

De eerste digitale beelden overtuigden de onderzoekers ervan dat het Litcham Cryptogram eigenlijk helemaal geen cryptogram was. De eerste regel tekst bleek duidelijk in een volledig andere stijl dan de tweede regel geschreven te zijn, en werd waarschijnlijk ook later boven de tweede regel toegevoegd. Plotsklaps was het Litcham Cryptogram in feite niets meer dan een inscriptie waar later iemand anders een tweede inscriptie in vermengde. Met de gekende cryptische verwarring tot gevolg.

De nieuwe oplossing van het Litcham Cryptogram-mysterie leidde echter tot een nog groter mysterie. De tweede regel tekst werd door de onderzoekers geïdentificeerd als een laat middeleeuwse tekst, maar de traditionele verklaring van de regel - Wyke Bamburgh - past helemaal niet in dat middeleeuws plaatje. Nu zijn alle letters uit de naam "Wyke Bamburgh" in de een of andere vorm wel aanwezig, maar ze houden geen enkele steek.

Op de speciale digitale beelden zag het onderzoeksteam dat alle letters met elkaar verweven waren. Elke nieuwe letter vloeide uit de laatste neerwaartse krul van de voorgaande letter voort. Op die manier ontdekte het team van Championde meer letters dan eerst vastgesteld, maar de meesten daarvan konden op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Het team haalde er dan maar Rebecca Williams, een expert in middeleeuwse kerkinscripties, bij.

Williams, een 'graffiti'-geleerde bij de universiteit van Liverpool, kon de puzzel van het Litcham Cryptogram niet vervolledigen. Ze kon alleen bevestigen dat de inscriptie diep en met zorg is aangebracht, wat er op wijst dat het geen haastig en onzinnige gekraste graffiti is. De inscriptie in de kerk van Litcham heeft volgens haar een bedoeling en betekenis voor diegene die ze aanbracht. En gezien de prominente plaats was het ook de bedoeling dat iedereen de inscriptie zou opmerken.

Williams zegt dat het Litcham Cryptogram moeilijk of zelfs niet te ontcijferen is: "We kunnen individuele letters identificeren. We kunnen groepen van letters identificeren. Maar een ontcijfering van de inscriptie op zich biedt zich niet aan."

Emie : Is het de lichtval? Is het speciale fototechniek? Het lijkt mij dat de tekst óp het oppervlakte ligt ipv erin gekrast is.
Is it electrickery?
Op 09-07-2012 16:30:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo:
Emie :
Is het de lichtval? Is het speciale fototechniek? Het lijkt mij dat de tekst óp het oppervlakte ligt ipv erin gekrast is.

Zo zie ik het ook.
Het zal wel een afgietsel zijn en niet het origineel.
You don't know what you've got until it's gone...
Op 09-07-2012 16:46:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Xix: Ik zie twee woorden staan. En ze zijn niet door dezelfde persoon gezet. Het eerste is Loyki, het tweede Hamburgcity.

Twee toeristen die het niet konden nalaten hun thuisbasis in de muren te kerven.

Maar het kan ook iets helemaal anders zijn
Op 10-07-2012 16:08:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Omnicron: wellicht een oud gebruik, waarmee men de boel inzegende ?
gebouwd voor mensen en voor de goden ?

Het was destijds niet ongewoon om je gravures achter te laten als bewijs voor de kunst die de meesters eigen was ?...
Het leukste: het leven zelf, een groot avontuur
Op 05-08-2012 12:26:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden