Niet alleen de filmreeks Poltergeist schijnt last te hebben van vloekverschijnselen, ook de Superman-serie heeft ermee te maken. Zeker nu de nieuwe 'Man of Steel' in de bioscopen draait is dat relevant. Als u van vloekverhalen houdt, tenminste. Volgens de mythe eindigde het niet al te best met iedereen die ooit Superman en Clark Kent heeft gespeeld. Moord, ongeval en ziekte passeren het rijtje. Een vloek? 

George%20Reeves%20als%20Superman

De eerste Superman die in de problemen kwam is acteur George Reeves. Hij speelde de superheld in de televisieserie 'Adventures of Superman' uit de jaren 50 en kwam op een zeer mysterieuze manier aan zijn einde. Volgens het officiële verhaal pleegde hij in 1959 zelfmoord. De agenten troffen namelijk een pistool aan vlak bij hem. En een kogelgat in zijn hoofd. Op het pistool werden echter nooit vingerafdrukken gevonden dus, tenzij hij met zijn grote teen de trekker overhaalde, riekt het meer naar moord. Een mogelijke dader of motief is nooit in beeld geweest.

Christopher%20Reeve%20als%20Superman

De meest bekende Superman is nog steeds Christopher Reeve. Zijn naam lijkt erg op die van zijn voorganger en van het einde van zijn leven word je al even vrolijk. Reeve was de eerste die in 1978 in een volledige film over Superman speelde. Hij hield het vier exemplaren lang vol. Hoewel de film gezien moet worden in zijn tijdgeest is deel 1 van de reeks nog steeds de moeite waard. Deel 2 tot en met 4 zijn in toenemende mate minder te pruimen. Zelfs Reeve was niet te spreken over deel 3 en deel 4

Nadat Christopher Reeve in 1987 klaar was met Superman IV ging het alleen maar bergaf met hem. Zijn relatie strandde en hij moest zich in New York settelen. Zonder zijn kinderen. In 1995 werd hij door een val van zijn paard grotendeels verlamd. Best tragisch want hij was allergisch voor paarden en moest medicijnen nemen om daar van af te kunnen komen. Ondankbare beestjes. Eenmaal hij in een rolstoel zat kwamen oude kinderziektes de kop op steken. Astma en allergieën. Clark Kent bleek niet zo'n gezonde jongen te zijn en uiteindelijk, na eerst het pad van de stamcellen te hebben bewandeld, stierf hij aan de behandeling van een infectie. Na toedienen van zijn medicijnen kreeg hij een hartstilstand. Hij werd 52.

Christopher%20Reeve%20en%20Richard%20Pryor%20in%20Superman%20III

Het hoeft niet altijd Superman zelf te zijn om in aanmerking te komen voor de Vloek van Superman. In de derde Supermanfilm uit 1983 was de Amerikaanse komiek Richard Pryor één van de lovable bad guys. Christopher Reeve was er niet over te spreken dat de grappenmaker in zijn film fratsen kwam leveren. Hij was bang dat het teveel de Richard Pryor-show zou worden. Wie Superman III gezien heeft zal bevestigen dat de komische noot inderdaad vaker dan nodig wordt aangeslagen. Anyway, volgens believers zou Pryor de vloek ook te pakken hebben gehad omdat hij Multipele Sclerose kreeg. Hij stierf op zijn 65e aan een hartstilstand.

Marlon Brando als Jor-El in Superman

Ook Godfather Marlon Brando deed mee in de eerste Supermanfilm. Deze topacteur speelde Jor-El, de buitenaardse vader van de man van staal. Vloek-adepten zien in Brando's latere teruggetrokken levensstijl de beginsporen van hun fantasie. In zijn laatste levensjaren werd longfibrose gediagnostiseerd, alsook leverkanker, hartfalen en diabetes. Marlon Brando overleed in 2004 aan zijn longproblemen.

Margot Kidder, die Superman's vriendinnetje Lois Lane vertolkte, leeft nog steeds. Volgens vloekliefhebbers kwam haar carriere nooit van de grond omdat de smet van de blauwrode ridder op haar bleef kleven. Men beweert hetzelfde van acteur Dean Cain die in de tv-serie Lois & Clark, the new adventures of Superman de superheld vertolkte. Die brak ook nooit door. Hoewel vroeg kan men gerust reeds hetzelfde beweren van Brandon Routh. Hij was Superman in de eerste remake uit 2006. Zijn rol in Superman Returns werd hem niet overal in dank afgenomen en daarna bleven grote rollen uit.

Men kan veel beweren over vloeken, maar het niet van de grond komen van carrières zal vast niet veel te maken hebben met Superman's schaduw. Via de Lois & Clark-serie brak Teri Hatcher namelijk wél door. En ook de Lex Luthor uit de eerste speelfilms, Gene Hackman, kan spreken van een rijk gevuld baanverloop. Hetzelfde geldt voor Kevin Spacey die in de eerste remake Lex Luthor mocht vertolken.

Man%20of%20Steel

Is er zoiets als de Vloek van Superman? Misschien dat de nieuwe Man of Steel uitsluitsel kan geven, maar vooralsnog zeggen we nee.
hugo: Uit veiligheidsoverwegingen zou men in iedere aftiteling kunnen zetten:
Hier vloekt men niet, God ziet U.
(En alle acteurs een konijnenpootje geven.)
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 03-07-2013 8:44:34 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry:
hugo:
Uit veiligheidsoverwegingen zou men in iedere aftiteling kunnen zetten:
Hier vloekt men niet, God ziet U.
(En alle acteurs een konijnenpootje geven.)

Konijnenpootjes laten eten
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 03-07-2013 8:55:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Tim de E.:
Is er zoiets als de Vloek van Superman?

Geen vloek, ik denk dat Kryptonite de oorzaak van al de ellende is.
It's all a figment of imagination!
Op 03-07-2013 9:12:12 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden